Vrlo često nismo u situaciji da kupujemo nove stvari, čak i kada su nam one potrebne. Postoje ti neki predmeti koje koristimo do krajnje granice, samo kako bismo što više prolongirali obavezu kupovine novog. Tako je i sa dušecima. Ipak, ovde je situacija malo komplikovanija.

07.12.2017

Nekada nema potrebe za menjanjem kvalitetnih dušeka, već je samo potrebno da se oni malo osveže i da se malo više vodi računa o njima. Ukoliko već godinama spavate na jednom istom dušeku i nemate nikakve probleme, onda je samo važno da ga održavate u dobrom stanju.

PROVETRAVANJE DUŠEKA 

Verovali ili ne, savetuje se da je dobro provetravati dušek. Verovatno se pitate kako je to moguće, ali postoje vrlo jednostavne i lagane metode za to. Naime, samo je potrebno da dušek izvadite iz kreveta i da ga okrenete i naravno stavite ipred prozora ili naspram prozora. Zatim, malo napravite promaju i sačekajte da prođe desetak minuta. Možete čekati i malo duže, to će naravno biti bolje. Međutim, ukoliko nemate vremena biće sasvim dovoljno i desetak minuta, a možda i manje. Zajedno sa dušekom možete provatravati i posteljinu, s tim što bi ona trebalo malo duže da stoji napolju, nego što je to slučaj sa dušekom.

USISAVANJE DUŠEKA 

Pored toga što se provetravaju, dušeci se i usisavaju. Kao što ne morate da provetravate vaš dušek baš svaki dan, tako ne morate često da usisvate dušek. Dobro bi bilo da bar jednom u dve nedelje usisate vaš dušek. U dušeku može mnogo toga da se krije, tako da je usisvanje prekopotrebno, jer samo ono može izvući sve one ostatke hrane i prašine. Dušek možete usisavati sa običnim usisvačem i u tom pogledu to će biti sasvim dovoljno.

DUBINSKO PRANJE DUŠEKA 

Jedna od najboljih i najsigurnijih metoda za čišćenje dušeka jeste i dubinsko pranje dušeka. Grinje, koje se najvećim delom i nalaze u dušeku zapravo mogu biti jedino uništene uz pomoć sredstava za dubinsko pranje dušeka. Dubinsko pranje dušeka ne traje dugo, vrlo je jednostavno i nakon što se završi znaćete da ćete u narednom periodu spavati na čistom, sjajom dušeku, koji će verovatno izgledati kao nov. Treba napomenuti i to da se prilikom dubinskog pranja dušeka koriste posebne mašine. One firme koje se bave dubinskim pranjem tepiha se trude da  u njihovu ponudu uvrste sva ona sredstva koja nisu štetna. Ovo je vrlo važna stavka, pogotovo kada govorimo o dušecima. Neke fleke možete i samostalno da skinete, samo što to može da bude malo komplikovaniji deo. U procesu dubinskog pranja dušeka apsolutno je moguće skinuti bilo koju fleku.

REDOVNA PROMENA POSTELJINE 

Naravno, važno je redovno menjati posteljinu. Međutim, to možete raditi i vrlo često, ukoliko smatrate da ima porebe za tim. Nikako ne smete dozvoliti da prođe mesec, a da vi niste niti jednom zamenili posteljinu. Dušek upija sve, i vremenom kupi i stvara određene bakterije, koje i te kako mogu da budu štetne po nas. Ukoliko redovno usisavate vaš dušek, provatravate ga i koristite dubinsko pranje dušeka, onda ste vi jedna vrlo odgovorna osoba, odgovrna prema sebi i svom zdravlju.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*